ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ ՀԱՑԱՀԱՏԻԿԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԻՐԱՑՄԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ

Авторы

  • Աշոտ Ոսկանյան Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան
  • Աննա Քարտաշյան Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

DOI-:

https://doi.org/10.53614/18294952-2021.1-73

Հիմնաբառեր․-:

արժեշղթա, արտադրություն, վերամշակում, իրացում, սերմնաբուծություն, հողերի խոշորացում, ապրանքայնություն, պետական աջակցություն

Ծանոթագրություն

Կորոնավիրուսի համավարակի պայմաններում, ինչպես նաև արտակարգ իրավիճակներում առավել է կարևորվում հացահատիկի արտադրության տևական և կայուն ապահովումը: Հոդվածի նպատակն է վեր  հանել  հացահատիկի արտադրությունից մինչև վերջնական սպառում շղթայի խնդիրներն ու  առաջարկել վերջիններիս լուծման ուղիներ։

Կիրառելով     տնտեսագիտական ուսումնասիրության, ինչպես նաև հանդիպում-քննարկում-հարցումներ մեթոդները՝ կատարվել է հացահատիկի արտադրությունից մինչև իրացում ծագող փոխհարաբերությունների, ցորենի արժեշղթայի ուժեղ և թույլ կողմերի, հնարավորությունների և սպառնալիքների ( ՈւԹՀՍ)  վերլուծություն։ Արդյունքում առաջարկվել են հանրապետությունում հացահատիկի արտադրության և իրացման հիմնախնդիրների կարգավորման համալիր միջոցառումներ։

Հեղինակների կենսագրությունները

Աշոտ Ոսկանյան, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի Ագրոբիզնեսի կառավարման և քաղաքականության ամբիոնի վարիչի պաշտոնակատար, Ագրարային քաղաքականության և տնտեսագիտության հետազոտական կենտրոնի տնօրեն, տնտեսագիտության թեկնածու, դոցենտ

ashot.voskan@gmail.com

Աննա Քարտաշյան, Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարան

Հայաստանի ազգային ագրարային համալսարանի Ագրոբիզնեսի կառավարման և քաղաքականության ամբիոնի ասիստենտ, էկոնոմիկայի նախարարության Գյուղատնտեսական ծրագրերի մշակման, ռեսուրսների օգտագործման և կոոպերացիայի զարգացման վարչության գլխավոր մասնագետ

qartashyananna@gmail.com

Ներբեռնումներ

Հրատարակվել է

2021-09-24

Ինչպես մեջբերել

Ոսկանյան Ա., & Քարտաշյան Ա. . (2021). ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆՈՒՄ ՀԱՑԱՀԱՏԻԿԻ ԱՐՏԱԴՐՈՒԹՅԱՆ ԵՎ ԻՐԱՑՄԱՆ ՀԻՄՆԱԽՆԴԻՐՆԵՐԻ ՄԱՍԻՆ. Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 1(1), 73–87. https://doi.org/10.53614/18294952-2021.1-73

Հրատարակում

Բաժին

ՏՆՏԵՍԱԳԻՏՈՒԹՅՈՒՆ