ԽՈՍՔԱՅԻՆ ԱԿՏԵՐԸ ԿԱՄ ԴԵԿԼԱՐԱՏԻՎՆԵՐԸ ԵԱՀԿ ՄԻՆՍԿԻ ԽՄԲԻ ՀԱՅՏԱՐԱՐՈՒԹՅՈՒՆՆԵՐՈՒՄ․ ԻՆՉՈ՞Ւ ՆՐԱՆՔ ՉՆՊԱՍՏԵՑԻՆ ԼԵՌՆԱՅԻՆ ՂԱՐԱԲԱՂԻ ՀԱԿԱՄԱՐՏՈՒԹՅԱՆ ԽԱՂԱՂ ԿԱՐԳԱՎՈՐՄԱՆԸ - Թամազյան Ani (Բանբեր Եվրասիա միջազգային համալսարանի, 2023)
Սույն հետազոտությունն ուսումնասիրում է ԵԱՀԿ Մինսկի խմբի հայտարարություններում Լեռնային Ղարաբաղի երկարամյա հակամարտության կարգավորման վերաբերյալ առկա դեկլարատիվների արդյունավետությունը։ Մեր ուսումնասիրությունը փորձում է գնահատել, թե որքանով են դեկլարատիվները նպաստում հակամարտության կարգավորմանը: Այս հետազոտության հիմնական նպատակն է ուսումնասիրել ԵԱՀԿ Մինսկի խմբի կողմից կիրառվող դեկլարատիվները և պարզել, թե ինչու այդ հայտարարությունները չեն հանգեցրել էական առաջընթացի Լեռնային Ղարաբաղի հակամարտության կարգավորման գործում: Գնահատելով հայտարարությունների դեկլարատիվները՝ այս ուսումնասիրությունը հնարավորություն է տալիս պատկերացում կազմել այն գործոններից մեկի մասին, որը խոչընդոտել է Լեռնային Ղարաբաղի հակամարտության խաղաղ կարգավորմանը։